در مورد ای‎‌پی‌آی (API) چه می‌دانید؟

بسیاری از سازمان‌ها و استارت آپ‌ها هم اکنون از سرویسی به نام API استفاده می‌کنند؛ سرویسی که به عنوان پدیده‌ی دنیای IT شناخته می‌شود. شما نمونه‌های بسیار زیادی از API‌ها را در زندگی روزمره خود مشاهده می‌کنید. 

به عنوان مثال اگر با استفاده از حساب گوگل یا فیسبوک خود وارد یک اپلیکیشن شوید، شما در حال استفاده کردن از یک سرویس API هستید، یا اگر از نقشه‌ی گوگل در اپلیکیشن‌های مسیریابی مختلفی استفاده می‌کنید در اصل با API سر و کار دارید. ای‌پی‌آی‌ها در شکل گیری سامانه‌های معاملاتی خودکار هم نقش بسیار پر رنگی دارند. اما سرویس API دقیقا چه کاربردی دارند و چه هستند؟ با ما همراه باشید تا با ای‌پی‌آی API، سرویس جدید آبان‌تتر، آشنا شوید.

ای‌پی‌آی API چیست؟

اگر بخواهیم ساده بگوییم، ای‌پی‌آی در حکم یک دستیار است. دستیاری که می‌تواند خدمات ویژه‌ای را با توجه به نیاز شما ارائه دهد. اما این دستیار چه قابلیت‌هایی دارد و دقیقا چه خدماتی را می‌تواند ارائه دهد؟

ای‌پی‌آی (Application programming interface) یک نوع وب سرویس و در اصل یک نوع رابط کاربری برنامه نویسی است؛ مثل یک زبان مشترک که ارتباط بین دو نرم افزار یا برنامه‌هایی که سیستم عامل‌های مختلفی دارند را ممکن می‌سازد.

خیلی از سایت‌ها یا اپلیکیشن‌ها این روز‌ها API‌های مخصوص به خودشان را دارند. از این سایت‌ها می‌توانیم به صرافی ارز دیجیتال آبان‌تتر اشاره کنیم.

ارائه دهنده و مصرف کننده API

ای‌پی‌آی API یک ارائه دهنده دارد و یک استفاده کننده. یعنی چه؟

یعنی سرویس ای‌پی‌آی به منظور ارائه‌ی خدمات مشخصی از طریق اینترنت، توسط یک شرکت یا سازمان، ارائه می‌شود و این سرویس به منظور استفاده‌ی بهینه از آن خدمات مشخص، توسط برنامه نویس‌ها، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ای‌پی‌آی‌ها باید یک حدی از استاندارد‌ها را در پروتکل‌های خود رعایت کنند تا بتوانند در مسیر آسان‌تر کردن کاربری مورد استفاده قرار بگیرند. با رعایت این استاندارد‌ها می‌توان یک سرویس API مطمئن را فراهم کرد.

درک بهتر API ها با مثال معروف “نیروگاه برق” 

یکی از معروف‌ترین مثال‌ها برای درک بهتر API ها مثال برق و نیروگاه برق است. اگر فرض بگیریم که برق از یک نیروگاه برق، توسط اداره برق به خانه‌ی شما می‌آید، شما با استفاده از یک پریز برق می‌توانید هر استفاده‌ای که مد نظرتان است را از برق داشته باشید.

“نیروگاه برق” در حکم سرور اصلی، “اداره‌ی برق” در حکم سایت میزبان و ارائه دهنده، “شما” در نقش مصرف کننده و “پریز برق” در نقش API است. شما حالا می‌توانید با توجه به ویژگی‌های پریز برق، هر دستگاهی را به آن متصل کنید؛ از اتو و ضبط صوت گرفته تا یخچال و ژنراتور.

ای‌پی‌آی API به چه دردی می‌خورد؟

توسعه دهندگان نرم افزار‌ها و برنامه نویسان با توجه به نیاز‌هایشان به دنبال API‌های مختلفی می‌گردند. مهم نیست در چه جایگاهی قرار دارید، تنها چیزی که اهمیت دارد این است که شما بتوانید درخواستی که از دستیار خود یعنی ای‌پی‌آی API دارید را طرح کنید. پس یافتن زبان مشترک با API برای به کارگیری این دستیار، لازم است. به همین دلیل است که معمولا کسانی که زبان برنامه ریزی را می‌دانند، می‌توانند از این سرویس استفاده کنند.

انواع مختلف ای‌پی‌آی API در یک صرافی

حالا قصد داریم انواع ای‌پی‌آی API را با مثال عینی آن در صرافی آبان‌تتر برایتان توضیح دهیم:

  1. ای‌پی‌آی عمومی یا پابلیک (Public): این نوع ای‌پی‌آی رایگان هستند و به راحتی می توانید در اینترنت به آنها دسترسی داشته باشید. مثل ای‌پی‌آی مربوط به قیمت ارز‌های دیجیتال که بر روی تمام صرافی‌های ارز دیجیتال موجود است.
  2. ای‌پی‌آی خصوصی یا پرایوت (Private): که ای‌پی‌آی‌های داخلی هستند و در سازمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ مثل ای‌پی‌آی پنل کاربری صرافی آبان‌تتر.
  3. ای‌پی‌آی مشارکتی یا پارتنر (Partner): که دسترسی آنها فقط به افراد محدودی داده می‌شود و پولی هستند و مورد استفاده کسب و کار‌های B2B قرار می‌گیرند.

مزیت‌های API

  • بالا رفتن سرعت ارائه خدمات
  • یکدست شدن برنامه‌های درون سازمانی یا برون سازمانی
  • غیر انحصاری شدن خدمات 
  • کاهش یافتن هزینه‌های مالی به دلیل انعطاف بالای API ها
  • بالا رفتن امنیت بر بستر وب سرویس‌هایی مثل API

ای‌پی‌آی API آبان‌تتر

تا اینجا راجع به ای‌پی‌آی و چیستی آن صحبت کردیم تا این مفهوم نسبتا ناشناخته را برایتان روشن کنیم. اما تمام این توضیحات با این جمله تکمیل می‌شود که ” صرافی آبان‌تتر سرویس API را برای کاربران خود فعال نموده است”.

سرویس API آبان‌تتر دارای معماری ساده و پروتکل‌های امنیتی پیچیده‌ای است تا بتوانیم تا حد ممکن از خطاپذیری سرویس خود جلوگیری کنیم و مسیر استفاده از ای‌پی‌آی را برایتان هموار‌تر سازیم. 

سرویس ای‌پی‌آی آبان‌تتر چه کاربردی دارد؟

آبان‌تتر سرویس API را به عنوان یک وب سرویس در اختیار کاربران خود قرار داده است تا کاربران بتوانند با توجه به نیاز‌هایشان و با استفاده از کد‌های برنامه نویسی، معاملات و تراکنش‌های خود را راحت‌تر انجام دهند. به عنوان مثال شما می‌توانید یک ربات طراحی کنید تا تراکنش‌های شما را برایتان انجام دهد، یا حتی با UI مورد قبول خودتان از سایت استفاده کنید، یا عملیاتی را برای آن تعریف کنید تا به طور خودکار انجام دهد (خرید، فروش، واریز و برداشت). می‌توانید قیمت‌ها را به صورت لحظه ای چک کنید یا از موجودی خود در لحظه آگاه شوید. همینقدر جذاب.

در کل سرویس ای‌پی‌آی را می‌توان به بازار‌های معاملاتی نظیر بازار بورس یا بازار ارز‌های دیجیتال متصل کرد و معاملات را به صورت هوشمند انجام داد.

مراحل ساخت ای‌پی‌آی API در آبان‌تتر

برای اینکه بتوانید از سرویس ای‌پی‌آی API در انجام معاملات خود در صرافی آبان‌تتر استفاده کنید، ابتدا لازم است وارد حساب کاربری خود در صرافی شوید. در سمت راست داشبورد خود، بر روی قسمت ” حساب کاربری” کلیک کنید. در این قسمت می‌توانید بخش ای‌پی‌آی API را مشاهده کنید.

بعد از کلیک کردن بر روی بخش API، می‌توانید جهت استفاده از ای‌پی‌آی‌های سایت، توکن دریافت کنید. مستندات API هم در همین بخش در دسترس شما قرار گرفته‌اند که شما می‌توانید با توجه به نیاز خود از این قابلیت استفاده کنید. کد‌های مورد نیاز شما در همین بخش مستندات در اختیار کاربران قرار گرفته‌اند.

و در آخر

با استفاده از سرویس ای‌پی‌آی API می‌توانید سفارش گذاری‌های خود را در صرافی به صورت خودکار انجام دهید و علاوه بر صرفه جویی در وقت، سفارش گذاری‌های دقیق‌تر و حرفه‌ای‌تری داشته باشید.

ما در این مقاله در مورد چیستی ای‌پی‌آی‌ها و استفاده از این سرویس در صرافی آبان‌تتر صحبت کردیم. این امکان در آبان‌تتر فراهم شده است تا کاربران با استفاده از مستندات مشخص شده، از این سرویس با توجه به نیاز‌های خود استفاده کنند.