مهاجرت سرمایههای انسانی و نبود نیروی متخصص در شرکتهای فناوریمحور به یکی از اصلیترین دغدغههای این شرکتها تبدیل شده است تا حدی که بسیاری از مدیران و صاحبان کسبوکارها از نبود نیروی انسانی بهعنوان مانعی برای توسعه یاد میکنند. بررسیها از وضعیت نیروی انسانی در اکوسیستم اقتصاد دیجیتال نشان میدهد که این خلأ در تمام بخشهای اکوسیستم یکسان نیست. برای مثال صرافیهای رمزارزی و کسبوکارهای مبتنی بر بلاکچین که عمری ۱۰ساله دارند و از حوزههای نوظهور محسوب میشوند، به «راهکار» اعلام کردهاند که علاوه بر مسئله مهاجرت با چالشهای دیگری هم روبهرو هستند.
در همین رابطه و در آستانه برگزاری رویداد ۹ ژانویه، رسانه رمزارز مدیا با مدیران منابع انسانی صرافیهای نوبیتکس، آبانتتر و هیتوبیت با محوریت چالش منابع انسانی در اکوسیستم رمزارز و بلاکچین گفتوگو کرده است.
نیاز به آموزش نیروهای انسانی از نقطه اول
از نگاه پریسا حسینزاده، مدیر منابع انسانی آبانتتر مهمترین چالش منابع انسانی در اکوسیستم رمزارز و بلاکچین ایران، پیدا کردن نیروی انسانی متخصص و نگهداشت آن است: «این چالش میان کسبوکارهای فناوریمحور ثابت است، اما رفع آن برای شرکتهای فعال بلاکچین با دشواری بیشتری همراه است. موضوع فقط جذب نیست و نگهداشت سرمایههای انسانی هم دغدغه است. نگهداشت نیروهای انسانی مستلزم انعطافپذیری شرکتها و فراهم کردن فضایی است که به افراد انگیزه ماندن بدهد.»
حسینزاده در پاسخ به این سؤال که کمبود سرمایه انسانی بیشتر متوجه کدام بخشهای اکوسیستم است، توضیح داد که این کمبود بیشتر متوجه نیروهای فنی است و در اولویت بعدی به نبود متخصصان مارکتینگ، منابع انسانی و… رسیده است.
مدیر منابع انسانی آبانتتر میگوید یکی دیگر از چالشهای منابع انسانی حوزه رمزارز و بلاکچین این است که برخی فعالیتها و عنوانهای شغلی موجود در فضای اکوسیستم رمزارزی، عناوینی هستند که در شرکتهای خارج از اکوسیستم رمزارز و بلاکچین وجود ندارند. در واقع این پوزیشنها در شرکتها ایجاد شده و توسط خود مجموعه آموزش داده میشود و در موارد بسیاری پیش آمده که مجبور شدیم افراد را از نقطه اول برای پوزیشنها تربیت کنیم.
باوری اشتباه میان سرمایههای فنی
حسینزاده با اشاره به تفاوتهای چالشهای اکوسیستم بلاکچین و رمزارز با سایر اکوسیستمهای اقتصاد دیجیتال ادامه داد: «کمبود متخصص و سرمایه انسانی برای هر دو بخش مشترک است، اما وضعیت برای اکوسیستم رمزارز و بلاکچین سختتر است؛ چراکه نیروهای انسانی بهویژه متخصصان فنی بر این باورند که حقوق آنها منصفانه نیست. بارها در جلسات شنیدهایم که میگویند در شرکتهای رمزارزی میزان حقوق بسیار بالاتر از سایر بخشهای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال است و افراد فنی فکر میکنند مقدار دریافتی آنها در اکوسیستم بلاکچین و رمزارز باید بسیار بالاتر از رده حقوقی متخصصان سایر بخشهای اکوسیستم اقتصاد دیجیتال باشد. این گمان باعث شده افراد عدد دریافتی خود را به دور از انصاف بدانند و خواهان رشد صددرصدی رقم حقوقشان باشند. این درحالی است که عدد دقیقاً به اندازه کارآمدی آنها تعیین میشود. مدتی است که میشنویم مهاجرت نیروهای انسانی متخصص به یک بحران تبدیل شده، اما به اعتقاد من، شغل برای فردی که تصمیم به مهاجرت گرفته، تنها یک پارامتر در میان دیگر پارامترهاست.»
طبق صحبتهای مدیر منابع انسانی آبانتتر، انتخاب مهاجرت کردن تحت تأثیر عوامل بسیاری است و نمیتوان با تغییر در شرایط شغلی، فرد را از رفتن به کشوری دیگر منصرف کرد.
او میگوید گرچه بهبود شرایط شغلی و ایجاد فضای مناسب میتواند مهاجرت را به تأخیر بیندازد، اما تصمیمی که در نتیحه شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی گرفته میشود از بهبود شرایط شغلی وزنه سنگینتری دارد. حسینزاده صراحتاً با اشاره به افزایش اهمیت تجربه کارکنان عنوان کرد: «در این شرایط راهکار ما این است که سعی کنیم آن شرکتی باشیم که افراد در صورت تمایل به مهاجرت هم آن را برای همکاری انتخاب میکنند.»