چین زمانی پایتخت ارزهای دیجیتال در جهان بود. به لطف انرژی ارزان و مقررات دوستانه، شرکتهای ماینینگ (استخراج) به این کشور هجوم آوردند تا در محلی که بهسختی میزبان فرآیند انرژیبر ایجاد سکهها و تأیید تراکنشها بود، فعالیت خود را راهاندازی کنند. در سال ۲۰۱۹، با وجود برخی مقررات و ممنوعیت عرضه اولیه سکهها (ICO) چند سال پیش، شی جینپینگ، رهبر چین، خواستار اجرای گسترده فناوری بلاکچین شد تا به کشور در دستیابی به سیستمهای داده امن و قابلاعتماد کمک کند. این حرکت باعث افزایش تحقیقات در زمینه بلاکچین شد و چین را بیشتر از ایالات متحده پیش انداخت. در اوج خود، در سال ۲۰۲۱، چین تقریباً ۷۰ درصد از استخراج جهانی ارزهای دیجیتال را به خود اختصاص داده بود.
اما در ماه مه همان سال، چین تغییر مسیر داد. نگرانیها در مورداستفاده از ارزهای دیجیتال برای فعالیتهای غیرقانونی منجر به ممنوعیت مؤثر استخراج و تراکنشهای رمزنگاری شد. زورگویان زو لیو، عضو ارشد شورای روابط خارجی، گفت که این ممنوعیت ناشی از خطری بود که ارزهای دیجیتال برای سیستم مالی چین ایجاد میکرد، مانند پولشویی. این تصمیم صنعت ماینینگ را به سمت بحران سوق داد.
شرکتهای ماینینگ فوراً از کشور خارج شدند و بسیاری به قزاقستان که دارای منابع زیادی از زغالسنگ بود، نقلمکان کردند. ازآنجاکه استخراج بیتکوین نیاز به حل مسائل ریاضی فزاینده پیچیدهای دارد، صدها ماشین تخصصی مورداستفاده در این فرآیند – همراه با تجهیزاتی برای خنککردن آنها – نیاز به مقدار زیادی برق داشتند. بر اساس شاخص مصرف برق بیتکوین کمبریج، قزاقستان از ۷ درصد سهم جهانی استخراج بیتکوین (“هش ریت”) در ماه مه ۲۰۲۱ به تقریباً ۲۰ درصد تنها سه ماه بعد رسید. ورود ماینرهای ارزهای دیجیتال ۷ درصد از برق تولیدی کشور را مصرف کرد و باعث افزایش قیمت سوخت و ایجاد قطعی گسترده برق شد. پس از اعتراضات عمومی گسترده در پایان سال ۲۰۲۱، شرکتهای ماینینگ در قزاقستان عملاً از شبکه برق قطع شدند.
سپس آنها به آمریکا آمدند. امروزه، ایالات متحده حدود ۴۰ درصد از هش ریت جهانی را تشکیل میدهد – که از ۱۷ درصد در اوج چین در سال ۲۰۲۱ افزایشیافته است – و آمریکا را به بزرگترین مرکز استخراج بیتکوین تبدیل کرده است. ۵۲ عملیات استخراج ارزهای دیجیتال در کشور حدود ۲ درصد از برق آمریکا را مصرف میکنند – معادل برق لازم برای تأمین انرژی کل ایالت یوتا یا ویرجینیای غربی. اگرچه این امر بحران مشابه قزاقستان را ایجاد نکرده است، اما مصرف گسترده انرژی همچنان باعث اعتراضات محلی و نگرانیهای بیشتر درباره عملیات متعلق به چین شده است. این فقط آخرین نمونهای است از اینکه چین صنایع پرهزینه را از خود دور میکند و این صنایع به آستانه آمریکا ختم میشوند.
یکی از شرکتهای ماینینگ چینی که به آمریکا مهاجرت کرد، Bit Mining بود. در ماه مه ۲۰۲۱، این شرکت بزرگترین مرکز داده و تأسیسات ماینینگ رمزنگاری در جهان را در چین داشت. تا سپتامبر همان سال، پس از یک دوره کوتاه در قزاقستان، این شرکت در آکرون، اوهایو، در ساختمانی که قبلاً متعلق به غول تایرسازی Goodyear بود، مستقر شد. سایر شرکتهای ماینینگ بیتکوین در مناطق روستایی ایالات متحده با برق ارزان، مقررات دوستانه و فضای انبار کافی مستقر شدند. اما این تأسیسات پرسروصدا که معمولاً تنها چند ده نفر را استخدام میکنند، روابط چندان مثبتی با همسایگان خود برقرار نکردهاند.
جرمی فیشر، مشاور ارشد استراتژی در برنامه حقوق محیطزیستی باشگاه سیرا، گفت:
مقدار انرژیای که این شرکتها مصرف میکنند حیرتانگیز است.
برای مثال، تأسیسات ماینینگ Riot Platforms در راکدیل، تگزاس، ۴۵۰ مگاوات انرژی مصرف میکند – معادل انرژی موردنیاز برای تأمین حدود ۳۰۰,۰۰۰ خانه. قطع برق در سراسر کشور از اوایل دهه ۲۰۰۰ حدود ۶۴ درصد افزایشیافته است و قطع برق ناشی از شرایط آبوهوایی ۷۸ درصد افزایش داشته است.
فیشر گفت:
در زمانی که نیاز به افزایش سریع تولید انرژی تجدیدپذیر و بستن نیروگاههای سوخت فسیلی داریم، استخراج ارزهای دیجیتال با الگوریتم اثبات کار (Proof-of-Work) مسیر را اشتباه میرود.
مقاومت در برابر استخراج بیتکوین عمدتاً در سطح محلی بروز کرده است. ساکنان ناراضی در مورفی، کارولینای شمالی، ماسیلون، اوهایو و سایر مناطق، در حال امضای دادخواستها، تشکیل ائتلافها و ایجاد کانالهای یوتیوب برای مقابله با ماینینگ در شهرهای خود هستند. گلادیس اندرسون که در کنار یک تأسیسات ماینینگ در بونو، آرکانزاس زندگی میکند، در یک جلسه شورای شهر درباره تأسیسات پیشنهادی در ویلونا، آرکانزاس، در تابستان گذشته گفت:
این موضوع باعث مشکلات زیادی شده است.
پسرش که مبتلا به اوتیسم است، با صدای بلند مشکل دارد. او گفت:
پسرم در حیاط پشتی در حال فروپاشی است.
تأسیسات Bit Mining در آکرون نیز با اعتراض مواجه شده است. “آنها قصد دارند از مقدار زیادی آب استفاده کنند و نرخ برق برای چنین مواردی معمولاً افزایش مییابد”، کلی سیر، یکی از ساکنان آنجا، گفت. تحلیل نیویورکتایمز نشان داد که انرژی مورداستفاده توسط تأسیسات آکرون معادل ۷۰۵,۰۰۰ تن انتشار دیاکسیدکربن در سال است (تقریباً معادل میزان انتشار سالانه از دو نیروگاه گازی). Bit Mining به درخواست نظر پاسخ نداد.
دفتر شهردار آکرون نیز از این ماینینگ راضی نیست. استفانی مارش، مدیر ارتباطات شهر آکرون، در بیانیهای گفت:
صنعت ماینینگ بیتکوین بهطورکلی با ارزشها و اهداف سیاستی این اداره مغایرت دارد. عملیات استخراج دیجیتال مقدار زیادی برق مصرف میکنند، افراد بسیار کمی را به کار میگیرند و فضای زیادی را اشغال میکنند.
مارش به من گفت که شهر ترجیح میدهد این فضا توسط شرکتی اشغال شود که بتواند صدها شغل ایجاد کند و به اقتصاد محلی کمک کند. مشخص نیست که شهر چه مزایایی از تأسیسات Bit Mining دریافت میکند.
در مقابل اعتراضات محلی، یک نیروی جدید و قدرتمند در حال ظهور است: لابی بیتکوین. شرکتهای فناوری و سرمایهگذاران بیتکوین در حال حاضر تأثیر قابلتوجهی بر قانونگذاری در ایالتهایی مانند کالیفرنیا دارند. در ماه سپتامبر گذشته، گاوین نیوسام، فرماندار کالیفرنیا، لایحهای را وتو کرد که چارچوبی برای صدور مجوز و مقررات داراییهای مالی دیجیتال ایجاد میکرد. وتوی او پس از آن بود که صنعت ارزهای دیجیتال بیش از ۴۰۰,۰۰۰ دلار برای تلاشهای لابیگری هزینه کرد. این تأثیر به سطح فدرال نیز گسترشیافته است. لابیهای بیتکوین بیش از ۲۰ میلیون دلار هزینه کردند تا اطمینان حاصل کنند که کنگره نظارت فدرال بر ارزهای دیجیتال توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) را مسدود کند که این اتفاق در ماه مه رخ داد.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق، به طرفداران ارزهای دیجیتال در کنفرانس بیتکوین در نشویل در ماه ژوئیه گفت:
بیتکوین نماد آزادی، حاکمیت و استقلال از اجبار و کنترل دولت است.
ترامپ در آنجا موضع قبلی خود را برعکس کرد؛ او در دوره ریاستجمهوری خود بیتکوین را یک “کلاهبرداری” خوانده بود. در میان تشویق حضار، ترامپ قول داد که رئیس کمیسیون SEC را اخراج کند و آمریکا را به “پایتخت ارز دیجیتال سیاره” تبدیل کند. در پاسخ، سرمایهگذاران ارز دیجیتال و کمیتههای اقدام سیاسی میلیونها دلار به کمپین ترامپ تزریق کردند.
در سال ۲۰۰۸، مخترع بیتکوین، ساتوشی ناکاموتو که هویتش هنوز ناشناخته است، این ارز را بهعنوان “بسیار جذاب برای دیدگاه لیبرتاریانیسم” توصیف کرد. ماهیت غیرمتمرکز بلاکچین باعث جذب طرفدارانی شد که به اقتصاد بازار آزاد و تکنو – آرمانشهری اعتقاد داشتند. طرفداران ارزهای دیجیتال رؤیای دنیایی را دارند که در آن مؤسسات مالی با ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز جایگزین شوند، پولی که بهزعم آنها در برابر تورم مقاوم است.
بااینحال، در سالهای اخیر، استخراج بیتکوین به طور فزایندهای در دستان تعداد کمی از شرکتهای خصوصی متمرکز شده است. در سال ۲۰۲۱، دفتر ملی تحقیقات اقتصادی گزارش داد که ۱۰ درصد از ماینرها ۹۰ درصد از ظرفیت استخراج بیتکوین را در اختیار دارند. “تمرکز قدرت پردازش، ارز و مهارتهای برنامهنویسی در دستان گروهی از افراد که عملاً شرکای یک پروژه هستند، هدف کلی استفاده از ساختار بلاکچین را شکست میدهد”، اقتصاددان سیفالدین آموس در کتاب خود “استاندارد بیتکوین” نوشت.
همزمان با رشد این صنعت، صاحبان آن به طور خاص موردتوجه سیاستمدارانی قرار گرفتهاند که نگران جنگ سرد جدید با چین هستند.
در یک جلسه شلوغ شورای شهر ماسیلون در ماه مارس، بسیاری از ساکنان نگرانیهایی را در مورد تأسیسات ماینینگ رمزنگاری Bitdeer Inc مطرح کردند. این شرکت دارای تأسیسات ماینینگ در سراسر جهان است و در بازار نزدک فهرست شده است. تأسیسات پیشنهادی در اوهایو شامل ۳۰ ساختمان در زمینی به مساحت ۳۱ هکتار است و ۷۰ نفر را استخدام خواهد کرد. چیان دیل، یک ساکن ۲۹ ساله ماسیلون، گفت که او نهتنها نگران مصرف انرژی و سروصدا است، بلکه در مورد کشور مبدأ شرکت نیز سؤالاتی دارد. او گفت: “شاید شما نتوانید به برخی از این سؤالات پاسخ دهید، اما میخواستم بدانم چه عواملی ممکن است یک شهر کوچک آمریکایی را به ساخت تأسیسات بیتکوین ترغیب کند، بهویژه زمانی که مالک تأسیسات یک میلیاردر چینی است.” در ماه آوریل، شورای شهر ماسیلون در نهایت با ۸ رأی موافق و ۱ رأی مخالف به ادامه این پروژه رأی داد، به این امید که اقتصاد را تحریک کند. قرار است این پروژه تا تابستان آینده ساخته شود.
افزایش عملیات استخراج ارزهای دیجیتال که توسط سرمایهگذاران چینی کنترل میشود، باعث شده است که دولت بایدن بهدقت این صنعت را زیر نظر بگیرد. در ماه مه، رئیسجمهور جو بایدن به یک شرکت ماینینگ که اکثریت سهام آن متعلق به سرمایهگذاران چینی است دستور داد تا تأسیسات خود را در نزدیکی پایگاه موشکی هستهای در وایومینگ بفروشد و استدلال کرد که این موضوع یک خطر امنیتی است. سخنگوی سفارت چین در واشنگتن، لیو پنگیو، ادعا کرد که این نوع “سیاسیسازی” تجارت آزاد اعتماد بینالمللی به محیط بازار ایالات متحده را تضعیف میکند.
این موضوع تنها یکی از نشانههای تنش اقتصادی گستردهتر میان ایالات متحده و چین است. در سراسر اقتصاد، چین همیشه یک قدم جلوتر از آمریکا به نظر میرسد. وقتی چین واردات پلاستیک را ممنوع کرد، ایالات متحده ناگهان با زبالههای پلاستیکی خود مواجه شد. زمانی که چین تولید تراشههای کامپیوتری را افزایش داد، آمریکا باعجله تلاش کرد تا خود را به پای آن برساند و زمانی که چین خودروهای الکتریکی ارزانقیمت را روانه بازار کرد، ایالات متحده بهسرعت تعرفههای سنگینی را اعمال کرد تا از بازار داخلی خودروهای الکتریکی خود محافظت کند. اکنون، معادن متعلق به چینیها در حال تخلیه انرژی ایالات متحده هستند.
برای فیشر از باشگاه سیرا، راهحل چندوجهی است. او گفت مهم است که شفافیت وجود داشته باشد و اطمینان حاصل شود که مصرفکنندگان برق عادی هزینه تأسیسات ماینینگ بیتکوین را نمیپردازند. او گفت: “در حال حاضر، استخراج ارز دیجیتال با هزینه برقهایی که کارخانههای فولاد را از کار میاندازد، سودآور است. ممکن است نیاز به اجرای هزینههایی باشد تا اطمینان حاصل شود که شبکه برق برای مصرفکنندگان و صنایع مقرونبهصرفه باقی میماند.” توصیه نهایی او این است که یک وقفه بر روی ساخت تأسیسات جدید اعمال شود.
فیشر تنها کسی نیست که خواستار توقف ساخت تأسیسات جدید است. برای مثال، شورای شهر هریسون، آرکانزاس، پس از مشاهده مخالفتهای گسترده شهری با پروژه، یک وقفه چندماهه بر روی تأسیسات Green Digital اعمال کرد. در نهایت این پروژه تصویب شد، اما نشان داد که یک شورای شهر قادر به اعمال وقفه است.
باتوجهبه میزان مصرف انرژی استخراج بیتکوین، ارزش آن را دارد که بررسی کنیم آیا حضور آن در ایالات متحده واقعاً ارزش معاوضهها را دارد یا خیر. چشمانداز خوشبینانه لابی بیتکوین برای آینده تاکنون در قلمرو آرمانگرایی باقیمانده است و اگر بدون کنترل ادامه یابد، میتواند باعث تسریع یک دیستوپیای آبوهوایی برای همه ما شود.
منبع: United States of Bitcoin