در چشمانداز دائماً در حال تحول ارزهای دیجیتال، بیتکوین بهعنوان ارز پیشگام و پرچمدار جلوتر از همه ایستاده است. این رمزارز محبوبترین رمزارز دنیاست و کاربردهای بسیار زیادی دارد؛ اما واقعیت این است که با بزرگشدن این رمزارز چالشهای پیش روی آن هم افزایش پیدا کرد.
یکی از این چالشها نیاز به کارایی، امنیت و مقیاسپذیری است. یکی از چیزهایی که به کمک بیتکوین آمده و راه را برای یک بلاکچین قویتر و سازگارتر هموار کرده است SegWit نامیده میشود که یک ارتقای پیشگامانه نحوه پردازش تراکنشهای بیتکوین است. در این مقاله دربارهی سگویت صحبت میکنیم و از این میگوییم که چرا بیتکوین به این راهحل متحولکننده نیاز دارد.
آنچه قرار است بخوانید
سگویت چیست؟
SegWit مخفف عبارت segregated witness است که به تغییر در قالب تراکنش بیتکوین اشاره دارد و باعث میشود شکل ذخیرهسازی اطلاعات تغییر کند. این کار در آگوست ۲۰۱۷ انجام شد تا چیزهایی مانند امنیت، کارایی و قابلیت مقیاسپذیری بیتکوین را افزایش دهد و در نتیجه سرعت تراکنشها بیشتر شود. از سوی دیگر این بهروزرسانی کمک کرده است تا تراکنشهای بیتکوین کمی از گذشته ارزانتر شوند و میزان کارمزدشان پایین بیاید.
عملکرد سگویت چگونه است؟
سگویت با جداکردن بعضی از دادهها از بلوک کار میکند و آنها را برای تغییرات از دسترس خارج میکند. این جداسازی باعث ایجاد دو بخش میشود. بخش اول بلوک شامل آدرسهای کیف پول فرستنده و گیرنده است، درحالیکه بخش دوم شامل امضاهای دیجیتال است که بهعنوان دادههای شاهد هم شناخته میشوند. ازآنجاییکه در این روش دادههای شاهد از بلوک اصلی جدا میشوند در نتیجه فضای بیشتری در بلوک برای ثبت دادههای تراکنش آزاد میشود.
این موضوع باعث افزایش ظرفیت بلوک میشود و مستقیماً بر عملکرد شبکه بیتکوین تأثیر میگذارد. در حقیقت این کار باعث افزایش مقیاسپذیری تا اندازهی قابلتوجهی میشود.
از سوی دیگر دادههای تفکیک شده، یعنی امضاهای دیجیتال، رمزنگاری شده و در یک زنجیره جانبی ذخیره میشوند. این لایه امنیتی اضافه شده، تغییر امضای دیجیتال تراکنش را غیرممکن میکند و در نتیجه امنیت را تا حد زیادی افزایش میدهد.
مزایا و معایب سگویت
سگویت باعث تحولات مثبت زیادی شده است و در شبکهی بیتکوین بهعنوان یک تغییر ارتقادهنده شناخته میشود. در ادامه دربارهی تعدادی از مزایا و معایب استفاده از سگویت صحبت میکنیم.
مزایای سگویت
- تراکنشهای سریعتر بیتکوین: سگویت بلاکچین بیتکوین را سبکتر میکند و اجازه میدهد تا تراکنشهای بیشتری بدون افزایش اندازه کلی بلاکچین بیتکوین پردازش شوند.
- تراکنشهای ارزانتر بیت کوین: سرعت تراکنش بالاتر به معنای کارمزد کمتر تراکنش است. بهطورکلی کارمزد تراکنشهای بیتکوین میتواند فوقالعاده بالا باشد؛ بنابراین هر تغییری که باعث کاهش آنها شود مورد استقبال جامعه قرار میگیرد.
- افزایش امنیت: سگویت با تغییرناپذیر کردن امضاها در حقیقت شبکه بیتکوین را ایمنتر کرده است و باعث میشود حملات به این شبکه کمتر تأثیرگذار باشند.
- تحولات جدید و هیجانانگیز امکانپذیر است: اگر بیتکوین قرار است به شبکهای متشکل از میلیونها نفر خدمت کند باید مشکل مقیاسپذیری به طور کامل حل شود. سگویت در حال کمککردن به این فرایند است.
معایب سگویت
- نودهای کافی از آن استفاده نمیکنند: بسیاری از ماینرها سگویت را دوست ندارند. کارمزدهای کمتر روی سود آنها تأثیرگذار است و آنها ترجیح میدهند سودشان را داشته باشند. از سوی دیگر سایر خدمات بیتکوین مانند کیف پول هم در پشتیبانی از سگویت کند عمل کرده است.
- این یک راهحل کوتاهمدت برای مشکلات بلندمدت است: تعدادی از توسعهدهندگان بیتکوین شکایت کردهاند که پروتکل Segwit به اندازهی کافی برای مشکل مقیاسپذیری خوب نیست آنها ادعا میکنند تنها تغییرات عمده در اندازه بلاکچین و نحوه پردازش تراکنشها میتواند به آیندهی این ارز دیجیتال کمک کند.
- SegWit باعث دودستگی در جامعهی بیتکوین شده است: اختلافاتی که پیرامون سگویت اتفاق افتادهاند باعث ایجاد چندین هارد فورک شده است که مشهورترین آنها بیتکوین کش است.
چرا بیت کوین به طرح SegWit نیاز دارد؟
برای پاسخدادن به این سؤال بگذارید کمی عملکرد شبکه بیتکوین را مرور کنیم، بلاکچین بیتکوین مجموعهای زنجیره است و تراکنشهای شبکه را نودها مدیریت میکنند. هر تراکنش شامل یک آدرس گیرنده و یک آدرس فرستنده است که به آنها خروجی و ورودی هم میگوییم. همچنین برای هر تراکنش امضایی هم وجود دارد. همهی چیزهایی که گفته شد روی بلاکچین فضا اشغال میکنند و بلاکچین بیتکوین فضای کافی برای همهی اینها را ندارد و در نتیجه سرعت تراکنشها در این شبکه پایین است.
هرچه تعداد کاربران شبکه و همچنین تراکنشها بیشتر شود این مشکل بزرگتر خواهد شد، این موضوع باعث افزایش کارمزدها هم شده است. راهحلی که این روزها برای این موضوع در دستور کار است طرح سگویت است. این طرح به افزایش حجم بلاک کمک کرده است و توانسته است با ذخیره بخشی از اطلاعات در زنجیره جانبی، فضای بیشتری در اختیار تراکنشها بگذارد. همچنین حجم بلاک در این سافت ورک بهجای ۱ مگابایت، ۴ مگابایت است که در سرعت تراکنشها بسیار اثرگذار خواهد بود.
چه کیف پولهایی از سگویت پشتیبانی میکنند؟
واقعیت این است که تعداد کیف پولهایی که از سگویت پشتیبانی میکنند چندان زیاد نیست و این مسیر هنوز ادامه دارد. در ادامه تعدادی از کیف پولهای مشهوری که از این طرح حمایت میکنند را معرفی میکنیم:
- تراست ولت (trust wallet) : این کیف پول یکی از شناختهشدهترین کیف پولها در ایران است و کیف پول مطمئنی هم بهحساب میآید. این کیف پول از تعداد زیادی از رمزارزهای دنیا پشتیبانی میکند و استفاده از آن هم رایگان است.
- Ledger nano s(کیف پول سختافزاری) : یکی از بهترین کیف پولهای بیتکوینی که میتوانید داشته باشید لجر نانو است. این کیف پول بسیار سریع است و از بیش از ۲۰ مدل رمزارز پشتیبانی میکند. این کیف پول برای پشتیبانی از تراکنشهای سگویتی هم بسیار مناسب است و امنیت بسیار بالایی هم دارد.
- Electrum (کیف پول موبایل و دسکتاپ) : الکتروم یکی از قدیمیترین و قابل اعتمادترین کیف پولهای بیت کوین در بازار است. این کیف پول منبعباز است و در حال حاضر برای استفادهکنندگان از سگویت هم فعال است. این کیف پول هم روی موبایل و هم دسکتاپ در دسترس است که به کاربر اجازه میدهد معاملات خود را بهتر مدیریت کند.
- Trezor (کیف پول سختافزاری) : این کیف پول، اولین کیف پول سختافزاری بیتکوین در بازار است و البته دومین کیف پولی هم هست که شروع به حمایت از طرح سگویت کرد، همچنین این کیف پول قابلیت شخصیسازی نرخ تراکنشها را هم دارد.
جمعبندی
دنیای ارزهای دیجیتال، هنوز یکدنیای نوپا بهحساب میآید و تغییرات زیادی باید در آن اتفاق بیفتد که به بلوغ کافی برسد. حتی بیتکوین بهعنوان ارز پیشگام این بازار نیازمند ظرفیتهای بیشتری برای خدمترسانی و فعالیت است. طرح segwit یکی از طرحهایی است که در این مسیر گام برمیدارد و ممکن است در آینده هم خبرهای بیشتری برایمان داشته باشد.