ییلد فارمینگ (Yield Farming) چیست؟

ییلد فارمینگ

برای درک واقعی مفهوم ییلد فارمینگ اجازه دهید کمی این مفهوم را باز کنیم. این مفهوم در حقیقت به معنای بازده سود است، همان سودی که بانک شما ممکن است برای سپرده‌ی پس‌اندازتان به شما بپردازد. ییلد فارمینگ در حقیقت به روش‌های مختلفی اشاره دارد که برای به حداکثر رساندن این بهره استفاده می‌شود و به مجموعه‌ای از تکنیک‌ها که به این منظور استفاده می‌شوند گفته می‎شود.
ییلد فارمینگ به دلیل انعطاف‌پذیری بالایی که نسبت به امور مالی سنتی ارائه می‌کند در امور مالی غیرمتمرکز کارایی بیشتری دارد. یکی دیگر از جنبه‌های متمایزکننده‌ی ییلد فارمینگ این است که در اینجا امکان دریافت بازدهی‌های سه‌رقمی وجود دارد هر چند باید در نظر بگیرید که ریسک‌ها و نوسانات بالایی هم در این روش وجود دارد. در این مقاله سعی می‌کنیم به جنبه‌های مختلف این روش بپردازیم.

ییلد فارمینگ چگونه کار می‌کند؟

واقعیت این است که فرایند ییلد فارمینگ از پروتکلی به پروتکل دیگر متفاوت است و عموماً شامل این است که ارائه‌دهندگان نقدینگی که به آن‌ها ییلد فارمر هم گفته می‌شود توکن‌ها را در یک برنامه‌ی DeFi سپرده می‌کنند. آن‌ها در ازای این کار جوایزی را دریافت می‌کنند که از طریق توکن پروتکل پرداخت می‌شود.به طور معمول پاداش ییلد فارمینگ به‌عنوان APY شناخته می‌شود. این توکن‌ها در یک قرارداد هوشمند قفل شده‌اند که به‌صورت برنامه‌ریزی شده به کاربران با توکن پاداش می‌دهد.

به‌طورکلی ییلد فارمینگ را می‌توان این‌گونه خلاصه کرد: پروتکل ییلدفارمینگ را انتخاب کنید. می‌خواهیم از یک بازارساز خودکار (AMM) مانند PancackeSwap برای این مثال استفاده کنیم. در پلتفرم معاملات غیرمتمرکز برای دسترسی به بخش ارائه‌دهندگان نقدینگی سپرده‌گذاری کنید. به‌عنوان‌مثال می‌توانید جفت‌ارز BNB/CACKE را در استخری به همین نام ذخیره کنید. در ازای این یک LP توکن دریافت خواهید کرد.

ییلد فارمینگ چگونه کار می‌کند؟

سپس می‌توانید به فارم بروید و آن را در مزرعه‌ی بازدهی BNB/CACKE سپرده کنید تا پاداش فارمینگ خود را به دست آورید. این علاوه بر کارمزد تراکنش‌هایی است که به‌عنوان سهم خود از استخر نقدینگی دریافت می‌کنید. بسیاری از پروتکل‌های DeFi به کمک توکن‌های حاکمیتی به کشاورزان پاداش می‌دهند که می‌توان از آن‌ها برای رأی‌دادن به تصمیمات مربوط به آن پلتفرم استفاده کرد و همچنین از آن در مبادلات استفاده کرد.

روش‌های مختلف ییلد فارمینگ

تأمین نقدینگی

کارکردن به‌عنوان یک ارائه‌کننده‌ی نقدینگی در یک پلتفرم معاملاتی غیرمتمرکز شامل قفل‌کردن توکن‌های خود در استخر نقدینگی یک پروتکل برای کسب پاداش است.صرافی‌های غیرمتمرکز کارمزد اندکی از تمامی معاملات دریافت می‌کنند و نسبت به درصد نقدینگی ارائه شده، آن را بین تأمین‌کنندگان نقدینگی توزیع می‌کنند.به‌علاوه بعضی از اپلیکیشن‌های معاملات غیرمتمرکز انگیزه‌های بهتری را از طریق توکن‌های استخر نقدینگی (LP) ارائه می‌کنند که ارائه‌دهندگان نقدینگی آن را دریافت می‌کنند و می‌توانند برای به‌دست‌آوردن پاداش‌های ییلد فارمینگ به اشتراک بگذارند.

وام دهی

وام‌دهی و استقراض دیفای می‌شود که توکن‌هایی را به‌عنوان نقدینگی ارائه می‌کنند تا Dapps بتوانند به وام‌گیرندگان وام دهند. از سوی دیگر، وام‌گیرندگان معمولاً به دلیل نوسانات بالای ارزهای رمزنگاری شده برای اطمینان از وجوه LP وام‌هایی بیش از حد وثیقه می‌گیرند. وام‌گیرندگان در برنامه‌های وام‌دهی مانند Compound و Aave توکن حاکمیتی پروتکل را به‌عنوان یک انگیزه اضافی در کنار پرداخت‌ بهره برای سپرده‌گذاری وجوه و تأمین نقدینگی به استخرهای وام‌دهنده دریافت می‌کنند.

فارمینگ NFT

یکی از روندهای جدید ییلد فارمینگ به با افزایش NFTها پدیدار شد، فارمینگ NFT است. NFTهای فارمینگ شامل قراردادن توکن‌های غیرقابل‌تعویض در یک قرارداد شرط‌بندی برای پاداشی است که به‌صورت توکن پرداخت می‌شود یا توکن‌های شرط‌بندی برای پاداشی که به شکل NFT پرداخت می‌شود.

استیکینگ

در دنیای ارزهای دیجیتال، استیکینگ انواع مختلفی دارد. نوع اول استیکینگ در سطح پروتکل بلاکچین‌های اثبات سهام (Proof-of-Stake) انجام می‌شود. در این روش، افراد مقداری از ارز دیجیتال اصلی آن بلاکچین (برای مثال ETH در بلاکچین اتریوم یا AVAX در بلاکچین Avalanche و غیره) را به منظور تامین امنیت شبکه، به آن قرض می‌دهند. در ازای این خدمت مهم، آن‌ها بخشی از توکن‌های جدیدی که توسط آن بلاکچین تولید می‌شود را به عنوان پاداش دریافت می‌کنند.

نوع دوم استیکینگ، معمولا فرصتی با زمان محدود برای کسب بازدهی اضافی از طریق تامین نقدینگی (LP) است. زمانی که شما در یک صرافی غیرمتمرکز تامین‌کننده نقدینگی می‌شوید، یک توکن LP به عنوان رسید دریافت می‌کنید. از این توکن می‌توان برای دریافت کارمزدهای کسب شده و همچنین برای خروج دارایی‌های دیجیتال از استخر استفاده کرد. برخی از پروژه‌ها به افراد این امکان را می‌دهند که توکن‌های LP خود را با سپرده‌گذاری آن‌ها در یک قرارداد هوشمند استیکینگ، به اصطلاح «استیک» کنند. این کار به تامین‌کنندگان نقدینگی این امکان را می‌دهد تا دو بار بازدهی کسب کنند: اول، از طریق تامین نقدینگی در استخر و دوم، از طریق استیک کردن توکن‌های LP در صرافی غیرمتمرکز. صرافی‌های غیرمتمرکز برای جذب نقدینگی، چنین برنامه‌های استیکینگی را ارائه می‌دهند.

برای مثال، Verse Farms امکان ییلد فارمینگ ا بدون نیاز به انتقال دارایی (Non-custodial) را فراهم می‌کند. شما می‌توانید با سپرده‌گذاری توکن‌های استخرهای نقدینگی منتخب در Verse Farms، علاوه بر کارمزدهای معاملاتی که از طریق تامین نقدینگی به دست می‌آورید، پاداش‌های اضافی نیز کسب کنید.

مزایای ییلد فارمینگ

ییلد فارمینگ مزایای خودش را دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم:

مزایای ییلد فارمینگ

• درآمد غیرفعال: کاربران می‌توانند به‌جای اینکه دارایی‌های خود را فقط نگه دارند آن‌ها را به کار ببندند و بدون معامله فعال، پاداش‌هایی را در قالب توکن‌های اضافی و درآمد کارمزد کسب کنند.
• تأمین نقدینگی: ییلد فارمینگ، تجارت کارآمد را امکان‌پذیر می‌کند و لغزش در DEXها را کاهش می‌دهد. با ارائه نقدینگی کاربران نقش مهمی در عملکرد اکوسیستم دیفای دارند.
• بازدهی بالا: بعضی از پروژه‌های DeFi بازدهی جذابی را ارائه می‌کنند که از ابزارهای مالی سنتی فراتر می‌رود. بسته به شرایط بازار، کاربران به طور بالقوه می‌توانند بازده قابل‌توجهی از سرمایه خود کسب کنند.

معایب ییلد فارمینگ

در ادامه درباره‌ی معایب این سیستم صحبت می‌کنیم:
• ضررهای دائمی: در AMMها به دلیل مکانیسمی که برای حفظ نقدینگی متعادل بین توکن‌های موجود در استخر استفاده می‌شود، ضرر دائمی رخ می‌دهد. اگر پس از ارائه نقدینگی، قیمت توکن‌های موجود در استخر به طور قابل‌توجهی تغییر کند، سیستم خودکار پلتفرم ممکن است با خرید بیشتر توکن‌های ارزان‌تر و فروش توکن‌های گران‎‌تر، استخر را دوباره متعادل کند. این اقدام متعادل‌کننده می‌تواند منجر به ضرر برای فارمرها شود.
• معایب قرارداد هوشمند: پروتکل‌های DeFi ببر اساس قراردادهای هوشمند ساخته شده‌اند. هکرها می‌توانند از هر گونه اشکال یا آسیب‌پذیری در کد سوءاستفاده کنند و در نتیجه وجه‌های سپرده‌گذاری شده را از دست بدهند.
• نرخ‌های نوشان: بازده بر اساس پویایی عرضه و تقاضا تغییر می‌کند که پیش‌بینی پاداش‌های بالقوه در آینده را دشوار می‌کند. به‌عنوان‌مثال بازدهی می‌تواند سقوط کند، زیرا افراد بیشتری دارایی‌ها را عرضه کنند.
• قیمت‌های نوسانی: قیمت‌ ارزهای دیجیتال می‌تواند بسیار نوسان داشته باشد و بر ارزش پاداش‌ها و دارایی‌هایی که سپرده‌گذاری کرده‌اید تأثیر بگذارد. اگر ارزش توکنی که با آن پاداش دریافت می‌کنید به میزان قابل‌توجهی کاهش یابد، ممکن است تمام سود شما از بین رود.

آیا ییلد فارمینگ امن است؟

درباره‌ی امنیت ییلد فارمینگ صحبت‌های زیادی وجود دارد و واقعیت این است که بخش بزرگی از آن به خودتان بستگی دارد؛ زیرا باید درک درستی از شرایط داشته باشید و زمان مناسب برای هر عملکردی را پیدا کنید. اگر این کار برای شما میسر باشد می‌توانید مسیر امنی را در پیش داشته باشید. البته از اینکه ممکن است بیشتر از چیزی که به دست آورده‌اید را از دست دهید غافل نشوید.همچنین انتخاب کد و نرم‌افزار اولیه‌ هم بسیار مهم است همچنین باید نگران هک‌شدن سیستم هم باشید؛ زیرا این سیستم هنوز بسیار جوان است و نیاز به تست‎‌های بیشتر و پیشرفت دارد.

محاسبه بازگشت سرمایه در ییلد فارمینگ با APR و APY

بازده Yield Farming چگونه محاسبه می‌شود؟

در حالت کلی افراد بازده ییلد فارمینگ را به‌صورت سالانه محاسبه می‌کنند. معیارهای مختلفی برای این موضوع وجود دارد که می‌توانیم از آن‌ها استفاده کنیم، APR به معنای نرخ درصد سالیانه و APY به معنای سود سالیانه که هرکدام در انواع خاصی از حساب‌ها به کار گرفته می‌شوند و تخمین و پیش‌بینی لازم را در اختیار شما می‌گذراند هرچند مقدار دقیقی به شما نمی‌دهند زیرا ییلد فارمینگ کاملاً رقابتی است و سرعت زیادی دارد که باعث می‌شود پاداش‌ها تغییرات زیادی را تجربه کنند.

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش کردیم درباره‌ی این صحبت کنیم که ییلد فارمینگ به‌عنوان یک روش ایجاد درآمد نو در دنیای مالی غیرمتمرکز چیست، چگونه کار می‌کند و ممکن است چه مزایا و معایبی برای کاربر داشته باشد. واقعیت این است که این روش در حال حاضر هنوز جای پیشرفت دارد و برای هرکسی هم قابل‌استفاده نیست. باید تجربه‌ی کافی در دنیای رمزارزها را داشته باشید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا